SIGNES VALS

Signes Vals var navnet på mit første hus, et sortmalet kolonihavehus med helårsstatus i København.

Navnet var inspireret af, at husnummeret mindede mig om taktslagene i en vals: 1-2-3.

Signes Vals var også navnet på bloggen her, indtil jeg flyttede til Haven i Bjergene, og bloggen tog navneforandring.

Jeg nåede at bo I mit skønne kolonihavehus i knapt 5 år, fra december 2009 til oktober 2014, og jeg har brugt et utælleligt antal timer på at få skabt den have, jeg havde drømt om i mange, mange år, mens jeg boede i små københavner-lejligheder.

Hvis man bladrer tilbage i de ældre indlæg på bloggen her, kan man følge den udvikling, haven gennemgik, men her kommer et lille resumé:




Grunden var på 618 m2. Det var en hjørnegrund med en stor forhave nord for huset og en næsten lige så stor sydvendt baghave. Mod øst lå gårdspladsen og mod vest et langt smalt stykke, der forborbandt for- og baghave.

Set lidt fra oven så det omtrent sådan her ud, da jeg flyttede ind:

Signes Vals set fra syd og fra nord før jeg overtog det 

Udviklingen fra december 2009 til 2012 - billeder fra 2010 og 2011 kan også ses nederst på siden

Fra starten
Da jeg flyttede ind i huset i december 2009, var der to gamle frugttræer (et æbletræ i forhaven og et blommetræ i baghaven), to rhododendron og et lille rosenbed overgroet af skvalderkål og med et par forkølede småblomstrende orange roser og et par træede lavendelbuske, der så mindst lige så medtagede ud. Derudover en stor busk (Tatarisk Gedeblad) i forhaven. Resten af haven var græsplæne. Det hele hegnet ind af 2½ meter høje blå cypresser, der gav det hele lidt stemning af kirkegård, men også en illusion af at bo inde midt i en nåleskov.

Huset var ikke kloakeret, da jeg flyttede ind, så den første sommer, fik jeg gravet store dele af haven op og måtte flytte rhododendronerne og roserne, der stod i vejen for gravearbejdet. Rhododendronerne blev renset for skvalderkålsrødder og fik en ny plads foran køkkenvinduet på husets nordside, hvilket de så ud til at sætte pris på.
   
Maj 2014
Gårdspladsen
Belægningen på gårdspladsen lå så højt, at den gik op over træværket på huset, da jeg flyttede ind. Den måtte væk, og der skulle fjernes grus og jord, så træværket kom fri og ikke blev angrebet af fugt og råd. 

Så snart frosten begyndte at forlade jorden, gik jeg i gang med at fjerne belægning og jord langs huset, og fik anlagt et lille bed. 

Der gik dog endnu et år, før jeg kom igang med at få lagt belægning på den nu sænkede del af gårdspladsen og lavet trappesten ved indgangen. 

I 2012 tog jeg atter fat på gårdspladsen. Denne gang for at bygge et højbed mellem de to niveauer, der nu var adskilt af en ikke specielt charmerende lille jordskrænt.
I sensommeren 2012 tog jeg fat på det næste projekt på gårdspladsen: en pergola/indramning, der skulle plantes til med slyngplanter. 
Skelettet stod færdigt i slutningen af september, men der manglede at blive lavet halvvæg hele vejen langs hækken ind til naboen. Jeg fik savet brædderne til og malet dem, men de nåede aldrig at komme op.

April 2014

I forlængelse af gårdsplasen, hvor rhododendronerne tidligere stod, byggede jeg i foråret 2011 to højbede.
I den anden ende af gårdspladsen forlængede jeg i efteråret 2011 belægningen med en snoet sti op til havelågen, så man kunne komme tørskoet frem og ikke længere skulle forcere en mudderpøl, hvergang det havde regnet.

Cypres-hækken
Da jeg så huset første gang, var en af mine første tanker, at jeg ville skifte cypres-hækken ud med en bøgehæk - der var for meget krikegårdsstemning over den. På den anden side er det jo meget rart med en hæk, der er vokset til, og med tiden blev jeg egentlig også glad for den.

Her ses hækken langs skuret før den blev fjernet (set fra fra både syd og nord)

Jeg fjernede dog ca. 10 meter hæk, der stod langs skuret, så der kun var en smal passage mellem skuret og hækken, man skulle igennem, når man skulle op til huset. Den afskar desuden gårdspladsen fra forhaven og gjorde, at man stort set ikke kunne se huset fra indkørslen. 

Jeg satte den til salg i Den Blå Avis for 500 kr, og til min store overraskelse ringede der samme aften en køber. Få dage efter have de gravet hækken op, og jeg gik ud og købte roser for fortjenesten.

Da hækken var væk, gav det plads til et lille stakit og en havelåge. Det var noget tyndt pindebrænde, købt på tilbud i Jem & Fix, men det fungerede, og med lidt hvid træbeskyttelse, synes jeg egentlig, det kom til at se ganske hyggeligt ud. 

Den manglende hæk gav også plads til et lille bed langs skuret, hvor der før havde været sti - der skulle dog først fjernes et tykt lag nedtrampet ral, som ikke var helt let at grave i. 

I beddet, lige indenfor stakittet, satte jeg en af de roser, jeg købte for cypres-fortjenesten: en Scepter'd Isle, så den kunne stå der og byde velkommen i al sin dejlighed.


Bed langs skuret, (den tidligere sti), april 2011 og maj 2011

Og igen i juli 2011

Bedet bliver forlænget, så det følger den nye sti, der er på vej, oktoer 2011

Der blev bl.a. sat en masse løg af  krokus og tulipaner, marts 2014


Efter jeg var udsat for et hjemmerøveri i februar 2011, besluttede jeg desuden, at kappe hækken rundt om hele forhaven ned til 1½ meter, så naboerne bedre kunne holde øje med huset, og så røvere og tyveknægte ikke kunne stå og gemme sig og få arbejdsro. Det var sikkert ikke det bedste tidspunkt til den slags, med en del nattefrost igen, men der var andre hensyn. Den er blevet lidt brun i toppen, men den kom sig igen. Det blev meget åbent, og jeg skulle lige vænne mig til det, men det var mere trygt, og det havde i øvrigt den ekstra bonus, at naboerne stoppede op og hilste, når de gik forbi.

Set fra vejen, april 2011
Baghaven
I  forbindelse med kloakeringen, blev en stor del af bahaven gravet op i sommeren 2010. Jeg var også nødt til at fjerne en del af belægningen. Efterfølgende lagde jeg terrassen igen - den sank dog i det ene hjørne, fordi jorden ikke var ordentligt stampet efter graveriet. Senere valgt jeg derfor at fjerne belægningen i hjørnet og lave et blomsterbed i stedet.  Jeg har også sat et par klatreroser ved terrassen (den ene er den lys rosa Eden Rose/Willestrup den anden er den lysegule/flødefarvede Withe Nights).

Baghaven december 2009

Baghaven april 2011

August 2011
Juli 2014


 På terrassen er det roserne Eden Rose/Willestrup og Withe Nights, der dominerer . juni 2011

Min datters værelse med bed foran, april og juni 2011

Stien langs huset foran min datters værelse er afløst af et bed, og den lidt umotiverede træterrasse midt i det hele (har vist engang været lavet til et spabad), er pillet ned. Jeg drømte om at lave et havebassin her, gerne et rigtig stort et, så man kunne sidde på terrassen og nyde vandudsigten. Men det nåede jeg aldrig, og der var også rigeligt med andre grave- og jordflytningsprojekter.

Bunken i baghaven og den gamle hyld, jeg deler med naboen (april og juni)

 Bunken klædt i skvalderkål og aftensol - juni 2011

Jeg havde nemlig også 'bunken'. En stor skvalderkålsbevokset bunke blandet byggeaffald, jord mm, der lå der, da jeg overtog huset. Den ville jeg meget, meget gerne af med, men det kostede 20-30.000 kr. at få nogen til at hente den, så det blev et længerevarende bekendskab. Med skovl, trillebør og trailer håbede jeg dog, at jeg bid for bid kan få den flyttet til genbrugspladsen, så jeg istedet kunne få plads til et lille drivhus. Men jeg nåede aldrig så langt.

Det smukke gamle blommetræ i baghaven, april 2011

I afpril 2012 indtraf tragedien - grenen, der bar størstedelen af konen knækkede af

Et sørgeligt syn :-(

Blomstrende blommetræ, april 2011 

Det nye kirsebærtræ i baghaven, juli 2011

Vest for huset
For- og baghaven er forbundet med et langt smalt stykke græs. Jeg har lavet bed langs huset, og fik også lavet et bed langs hækken, men da kloakken skulle graves, kunne kloakmanden ikke finde tilslutningen og gavede stort set hele stykket op langs hækken i husets brede - inklsiv hæk, og midt i sommervarmen, så jeg havde travlt med at vande og dække rødder af med plastik. Jeg har ikke rigtig fået genetableret bedet efter den omgang, men det kommer nok. Som man kan se, var der et par af cypresserne, der ikke overlevede, men de var også oppe af jorden i flere omgange, da han gravede. Jeg har ikke lige fundet ud af, hvad jeg skal fylde i det hul, de efterlader, så indtil nu, har de fået lov til at blive stående, selvom det jo ikke ser så kønt ud.

December 2009 - kun græsplæne

Juni 2011

Juli 2011





Billeder fra juni 2011

Oktober 2011

I marts 2012 gik jeg igang med at grave ud til nye bede

Et langsommeligt arbejde - bl.a. pga. store mængder skvalderkål
  
Maj 2012 - og stadig ikke færdig

Juli 2012

 Maj 2014

Forhaven
Det bedste i forhaven er det gamle æbletræ. Ved siden af det står busken Tatarisk Gedeblad, og helt forrest i forhaven har jeg sat et lille kirsebærtræ. Jeg har efterhånden påbegyndt bede langs hele hækken, men der et et god stykke vej endnu, før det for alvor begynder at ligne noget.

Forhaven med det gamle æbletræ i forgrunden, april 2011.

Og igen i juli 2011




Og august 2011, hvor jeg er igang med at lave bede, og drømmer om vandbassin,
som man bl.a. kan læse om i dette indlæg

I april 2012 fik jeg min skønne magnolia 'Heaven Scent' (et gavekort fra min fødselsdag)

Maj 2012


I oktober 2011 fik det gamle æbletræ en kraftig beskæring - jeg håber det kommer sig

Det ser lidt voldsomt ud, her hvor størstedelen af kronen ligger i græsset

Men i foråret 2012 var der heldigvis masser af blomster :-)

Og det begynder at ligne et træ igen :-) Juni 2012

Forhaven set fra gårdspladsen, april 2011

Og forhaven set fra gårdspladsen, nu med nyt æbletræ, maj 2011

Og igen i juli 2011 - æbletræet smed alle bladene efter flytningen, men er ved at komme sig

Oktober 2011, med stien og det nye bed (nederst til højre)



Maj 2012
Maj 2014
Og bl.a. den fine dusksalvie fylder nu godt i det nye dråbeformede bed


 Og her set fra en anden vinkel i maj 2012

Maj 2014

 August 2011
 Og de skønne solhatte

Kæmpeverbena og stolt kavaler i september 2011

 Stolt kavaler, oktober 2011

Set fra forhaven maj 2012


Maj 2012

Juli 2012

Det gamle æbletræ - til højre for det står Tatarisk Gedeblad , april 2011

Set fra en anden vinkel, nu med nye bede på vej, august 2011

Juni 2012

Tatarisk Gedeblad, maj 2011 

Tatarisk Gedeblad, maj 2012 


 Lige udenfor mit soveværelse på nordsiden af huset, har jeg lavet et smalt bed med høstanemoner


 Klokker, juni 2011

Klokkerne er afløst af purpursolhat og violfrøstjerner, august 2011
 Kirsebærtræet april 2011

 Juni 2011

I oktober 2011 flyttede endnu et lille træ ind - en blodblomme som min dejlige datter forærede mig :-)

 Blodblommen flytter ind i det nye bed, oktober 2011


Samme bed i maj 2014
Udviklingen
Efterhånden har jeg fået lavet bede rundt om hele huset og langs det meste af hækken, men de er meget langt fra færdige. Jeg har ikke haft råd til at gå ud og købe store mængder af planter, så det meste må starte som frø i vindueskarmen - og den slags tager tid. Hvergang jeg er gået igang med et nyt bed, har jeg desuden været nødt til først at fjerne græstørv, og langs huset tillige en del skvalderkål.

Jeg har dog været så heldig at få et par klatreroser, klematis og et lille kirsebærtræ (Stella) i gave af familie og venner. De klatrende vækster er blevet placeret strategisk rundt langs huset, og kirsebærtræet har fået en plads forrest i forhaven, hvor det med årene kan bringe blomstrende forårsglæde til både mig og forbipasserende.

Blomstrende kirsebærtræ set fra vejen, april 2011

 Blomstrende kirsebærtræ, april 2011
Jeg har desuden købt nogle dahlia-knolde, pæoner og en del forårsløg: krokus, tulipaner mm. Det hele købt på super tilbud i Bilka, når de sidst på sæsonen står og skal have tømt de sidste hylder, f.eks. poser af tulipanløg for kun et par kroner pr. pose - de kom selvfølgelig lidt sent i jorden, men resultatet blev da fint, synes jeg :-)







Som man sikkert kan se, er der bygge-, anlægs- og planteprojekter til mange år, men det skal nok blive rigtig rigtig fint med tiden - bare vent og se :-)

Oversigtstegning over haven:
Første tegning viser en oversigt over, hvordan haven så ud, da jeg overtog den i december 2009. Den anden tegninger viser, hvordan den så ud, efter jeg havde været igang i 2010. Den sidste viser, hvor langt jeg foreløbig er kommet i 2011. Det er lidt sjovt at kunne følge udviklingen år for år. Med alle de mange projekter, der stadig venter på måske engang at blive realiseret, kan jeg af og til få en følelse af, at det ikke rigtig sker noget, og at jeg ingen vegne kommer - så er den slags tegninger rigtig gode.


1 kommentar:

  1. Hej Signe. Jeg kom forbi og har beundrende kigget dig over skuldrene i dine forskellige tiltag i din vals med kolonohaven. Jeg er gad godt være ligeså systematisk som det virker til at du er hihi, for selv er jeg lidt et kaosmenneske, så jeg arbejder overhovedet ikke planlagt, hvilket giver mange ekstra arbejdsgange, MEN.. det er alligevel ok, for jeg elsker min have og alt hvad den byder mig, og da jeg har tid nok betyder det ikke så meget. Jeg flyttede fra by til land sidste år i maj. Tre måneder efter jeg var begyndt på min etablering af en have på en matrikel helt uden fortid som andet end skraldeplads, måtte jeg dog endnu engang flytte, da huset var sygt. NU bor jeg så her. I Rødby. Måske ikke lige hvor jeg drømte om, midt på en gade med mere liv end man skulle tro som Københavner, men med en absolut fantastisk legeplads i form af en kæmpe have, som aldrig har været passet. Jeg er ude hver evig eneste dag, på nær i storm eller slagregn, og aldrig har jeg været gladere. Har bunker af planer og drømme, SÅ derfor vil jeg nu med begejstring følge med hos dig. Det er så skønt med inspiration :-) Tak fordi du deler ud af erfaring og billeder.

    Jeg ønsker dig en rigtig god jul, og håber du får masser af frøposer i julegave :-)
    Hilsen Henriette

    SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en lille hilsen, så du må endelig ikke holde dig tilbage :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...